Vízivárosi Családi Szolgáltató Pont

Közismert tény, hogy a magyar lakosság száma folyamatosan csökken, s ez alól nem kivétel Fehérvár sem, ahol a csökkenés mára már veszélyezteti a hosszú távú gazdasági fejlődést és a fenntarthatóságot is. Ezért Fehérváron is szükség van olyan programokra, amelyek elősegítik a családok stabilitását, pozitív mintát adnak a családi értékekre és komplex szolgáltatásaival segíti, erősíti a családokat és generációk közötti együttműködést.

Cél

Pályázatunk célja olyan komplex családi szolgáltató pont létrehozása és fenntartása Fehérváron a Vízivárosi városrészben, mely tanácsadásaival, programjaival, képzéseivel és folyamatosan elérhető szolgáltatásaival hozzájárul a család társadalmi szerepének megerősítéséhez, a családi kohézió növeléséhez, az életvezetési kompetenciák fejlesztéséhez, elősegítve a fiatalok családi életre való felkészülését, a nők és férfiak társadalmi egyenlőségét, ösztönözve a generációkon átívelő együttműködést, valamint szolgáltatásokkal segítik a krízishelyzet megelőzését és támogatják a már krízishelyzetbe került családokat. A pályázati projekt konkrét célja, hogy már rövidtávon is érezhető segítséget adjon szakmai erőforrásaival az ellátási területünkön élő családoknak. Ezt elősegítendő tanácsadások, kiscsoportos foglalkozások, csoportos foglalkozások, workshopok, képzések és családi programok, rendezvények kerülnek lebonyolításra, tájékoztató kiadványokat adunk ki, társadalmi kommunikációs tevékenységet végzünk az alábbi tevékenységcsoportokban:

• A fiatalok családi életre való felkészítése
  • Gyermekneveléssel, gondozással kapcsolatos tanácsadás, képzések, csoportfoglalkozások
  • Nők és fiatal lányok helyzetének, társadalmi egyenlőségének javítását
  • Kapcsolati erőszak áldozatává és elkövetőjévé válás megelőzését szolgáló szakmai workshop és képzés
  • Család és munka összeegyeztetését segítő tanácsadás, képzések és programok lebonyolítása
  • Sajátos vagy nehéz helyzetben lévő családokat segítő programok
  • Családi közösségépítő programok szervezése

Célcsoport, helyszín

Pályázatunk célcsoportját a közigazgatási területén élő családok, illetve a családalapítás előtt álló fiatalok adják, földrajzilag a város keleti részét lefedő – hiányzó – szolgáltatásokkal egészítjük ki a meglévő szolgáltatási rendszert. A családi szolgáltató irodát a Budai úti irodánkban fogjuk létrehozni, ahol korábbi ifjúsági, prevenciós, és karrier programjainkat is működtettük illetve a Vízivárosi LISZI is működik. Tekintve, hogy szervezetünk évek óta nyújt szolgáltatást a Fehérvár- Vízivárosi városrész számára, családi szolgáltatásaink célcsoportjának elérése garantált, más családok bevonására pedig egyedi toborzási stratégiát dolgozunk ki.

Várt eredmények

A program várt eredményeként legalább 700 ügyféllel kerülünk kapcsolatba két év alatt, a program nyomán pedig nő a személyes kompetencia szintjük, önismeretük és tudatosságuk, egyéni problémáikra megoldást találnak. A workshopok nyomán a jó gyakorlatok megosztásra kerülnek, a szakemberek tájékozottsága is nő, együttműködési készségük fejlődik. Célcsoport számára tartott, a felhívás témájában releváns rendezvények, programok megtartása nyomán fokozódik a közösségi összetartozás és a generációk közötti együttműködés. A projekt során havonta 1-1 családi napot, programok szervezünk a beavatkozás részeként, összesen 24 alkalommal, évente pedig egy-egy családi fesztivált is megtartunk tavaszi-nyári időszakban.  A projekt során a fiatalok családi életre nevelését segítő tematikus workshopból 8 db, gyermekneveléssel kapcsolatos 8 db, nők és lányok helyzetével kapcsolatos workshop 4 db, család és munka összeegyeztetéséről 4 db, kapcsolati erőszakkal kapcsolatos 4 db, sajátos/nehéz helyzetben lévő családok segítéséről 4 db szakmai workshop kerül megszervezésre. Csoportos foglalkozásokat, tréningeket havi egy alkalommal szervezünk a projekt időtartama alatt az alábbiak szerint: fiatalok családi életre nevelésére 8 alkalommal, gyermekneveléssel kapcsolatos tevékenységek fejlesztésére 8 alkalommal, női karrier tréning 2 alkalommal, önvédelmi tréning 2 alkalom, kismamák újra dolgozom képzése 2 alkalommal, beteg a családban képzés 4 alkalommal kerül megtartásra. Kiscsoportos foglalkozást legalább havi egy alkalommal biztosítunk a projekt időtartama alatt, összesen 24 szülői klubot tartunk, 50 órában mediációs csoportokat is szervezünk, 10 csoport pedig a fiatalok családi életre nevelését szolgálja. A projekt során 150 órában zajlik családi életmód és életvitel tanácsadás, 150 órában gyermeknevelési tanácsadás, 50 órában női karrier tanácsadás, 100 órában családbarát munkahely tanácsadás, 200 órában korai fejlesztés sajátos/nehéz helyzetben lévő családok segítésére.

A projekt megvalósítására jó alapot ad korábbi ifjúsági, családi és munkaerő-piaci szakmai programjaink sikere, valamint széles körű együttműködő partnerségünk, kiemelten a Fejér megyei Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Házzal való évek óta tartó szoros munkakapcsolatunk.

Lezajlott workshop alkalmak

Lezajlott Szülő klub foglalkozások